Zabójcze tulipany
Tulipany, kwiaty wiosenne, oznaka lepszej pory roku.
Są piękne i pachnące ale też zabójcze, podobnie jak kobiety.
Jeśli kochasz kryminały to historia dla ciebie.
Tulipan dziki, zwany także tulipanem leśnym jest gatunkiem wieloletnim z rodziny liliowatych, który występuje w całej Europie i północnej Afryce oraz w Turcji. W Polsce występuje na Śląsku i północno-zachodnim podnóżu Tatr a nawet u nas, w Kajnach nad rzeką Łyną.. Tulipany działają trująco na konie, bydło, muły. Znane są przypadki zatrucia, gdy zwierzęta zjadały tulipany uprawiane w celach dekoracyjnych. Objawy zatrucia występują po upływie 1-2 godzin od zjedzenia rośliny. Odnotowano przypadki śmiertelne.
Tulipan ogrodowy jest trujący, ponieważ zawiera trujący alkaloid tulipinę, która działa toksycznie na rdzeń przedłużony oraz zakończenia nerwów czuciowych a także działa pobudzająco na wydzielanie gruczołów. Poza tym wywołuje ciężkie uszkodzenia serca.
Historia mówi o notatkach kucharza, który służył u Dönhoffów-Denhoffów w Drogoszach pod Kętrzynem i zapisał zabójczy przepis na sok z leśnych tulipanów obok zupy z warzuchy i octu brzozowego.
„zerwij
leśne tulipany skoro tylko się pojawią, zalej je wrzątkiem,
odstaw na 36 godzin, po czym wyciśnij z nich sok. Weź trzy kwaterki miodu, gotuj
tak długo, aż się wyklaruje, odszumuj. Wlej do tak przygotowanego miodu
cztery lub pięć kwaterek soku, dobrze zagotuj, ostudź.”
Znamy wiele jadalnych kwiatów i różne ich przetwory. W internecie możemy znaleźć spisy kwiatów jadalnych :
- Bergamotka – Czerwone kwiaty mają miętowy smak.
- Bratek ogrodowy – Płatki mają nieco nieokreślony smak, ale jeżeli zje się cały kwiat, czuć w pełni więcej łagodnego smaku. Dobry dodatek do serów i sałatek.
- Chryzantema – Trochę gorzkie płatki. Występują we wszystkich kolorach tęczy, a zakres smaków jest szeroki – od pieprzowatych po ostry. Należy używać tylko płatków.
- Dzięgiel – W zależności od odmiany, kwiaty mają kolor od jasnopurpurowego do głębokiego różu. Mają smak lukrecji.
- Hyzop lekarski – Zarówno kwiaty, jak i liście mają subtelny aromat anyżu lub lukrecji.
- Fiołki – Są kwiatowe, słodkie i piękne jako ozdoba. Kwiaty można stosować w sałatkach i jako dekoracja deserów i napojów.
- Fiołek trójbarwny – Cudowne i pyszne, kwiaty mają subtelny miętowy smak, doskonały do sałatek, makaronów, owoców i napojów.
- Goździki – Płatki są słodkie, po oderwaniu od podstawy. Kwiaty smakują jak ich słodki, pachnący aromat.
- Ogórecznik lekarski – kwiaty mają piękny niebieski odcień i smakują jak ogórek.
- Nagietek – Wspaniały kwiat do jedzenia, najczęściej kwiaty nagietka są pieprzne, pikantne i ostre. Ponadto ich żywy złoty kolor doda szczyptę polotu do każdego dania
Komentarze
Prześlij komentarz