Zabójcze tulipany

 Tulipany, kwiaty wiosenne, oznaka lepszej pory roku. 

Są piękne i pachnące ale też zabójcze, podobnie jak kobiety.

Jeśli kochasz kryminały to historia dla ciebie.

Tulipan dziki, zwany także tulipanem leśnym jest gatunkiem wieloletnim z rodziny liliowatych, który występuje w całej Europie i północnej Afryce oraz w Turcji. W Polsce występuje na Śląsku i północno-zachodnim podnóżu Tatr a nawet u nas, w Kajnach nad rzeką Łyną.. Tulipany działają trująco na konie, bydło, muły. Znane są przypadki zatrucia, gdy zwierzęta zjadały tulipany uprawiane w celach dekoracyjnych. Objawy zatrucia występują po upływie 1-2 godzin od zjedzenia rośliny. Odnotowano przypadki śmiertelne.

Tulipan ogrodowy jest trujący, ponieważ zawiera trujący alkaloid tulipinę, która działa toksycznie na rdzeń przedłużony oraz zakończenia nerwów czuciowych a także działa pobudzająco na wydzielanie gruczołów. Poza tym wywołuje ciężkie uszkodzenia serca.

Historia mówi o notatkach kucharza, który służył u Dönhoffów-Denhoffów w Drogoszach pod Kętrzynem i zapisał zabójczy przepis na sok z leśnych tulipanów obok zupy z warzuchy i octu brzozowego.

„zerwij leśne tulipany skoro tylko się pojawią, zalej je wrzątkiem, odstaw na 36 godzin, po czym wyciśnij z nich sok. Weź trzy kwaterki miodu, gotuj tak długo, aż się wyklaruje, odszumuj. Wlej do tak przygotowanego miodu cztery lub pięć kwaterek soku, dobrze zagotuj, ostudź.”

Czy kucharz nie wiedział a może wiedział co zapisuje? Możemy snuć domysły.

Znamy wiele jadalnych kwiatów i różne ich przetwory. W internecie możemy znaleźć spisy kwiatów jadalnych :

  1. Bergamotka – Czerwone kwiaty mają miętowy smak.
  2. Bratek ogrodowy – Płatki mają nieco nieokreślony smak, ale jeżeli zje się cały kwiat, czuć w pełni więcej łagodnego smaku. Dobry dodatek do serów i sałatek.
  3. Chryzantema – Trochę gorzkie płatki. Występują we wszystkich kolorach tęczy, a zakres smaków jest szeroki – od pieprzowatych po ostry. Należy używać tylko płatków.
  4. Dzięgiel – W zależności od odmiany, kwiaty mają kolor od jasnopurpurowego do głębokiego różu. Mają smak lukrecji.
  5. Hyzop lekarski – Zarówno kwiaty, jak i liście mają subtelny aromat anyżu lub lukrecji.
  6. Fiołki – Są kwiatowe, słodkie i piękne jako ozdoba. Kwiaty można stosować w sałatkach i jako dekoracja deserów i napojów.
  7. Fiołek trójbarwny – Cudowne i pyszne, kwiaty mają subtelny miętowy smak, doskonały do sałatek, makaronów, owoców i napojów.
  8. Goździki – Płatki są słodkie, po oderwaniu od podstawy. Kwiaty smakują jak ich słodki, pachnący aromat.
  9. Ogórecznik lekarski – kwiaty mają piękny niebieski odcień i smakują jak ogórek.
  10. Nagietek – Wspaniały kwiat do jedzenia, najczęściej kwiaty nagietka są pieprzne, pikantne i ostre. Ponadto ich żywy złoty kolor doda szczyptę polotu do każdego dania

Pomimo rozwiniętej wiedzy na temat jadalnych i trujących kwiatów, lepiej uważać na te nieszczęsne tulipany.
Do następnego!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sztuka mówienia

Szkodniki

Zakuć, zaliczyć, zapomnieć